Äänestä ilmaston puolesta

|

Julkaistu 13.4.2019 Kaupunkilehti Tamperelaisessa

Tämän kevään eduskuntavaalien yhdeksi pääpuheenaiheista on noussut syystäkin ilmastonmuutos. Muun muassa koululakkojen kirittämänä ilmastonmuutos on pysynyt otsikoissa koko kevään, mikä on positiivinen muutos aikaisempaan verrattuna.

Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on Sitran mukaan noin 10 tonnia hiilidioksidipäästöjä vuodessa. Kansainvälisesti vertailtuna hiilijalanjälkemme on varsin korkea, mikä nostaa omaa vastuutamme ilmastonmuutoksesta entisestään. Toivoisin toki, ettei ilmastokeskustelu jää vain eduskuntavaaleihin, vaan siirtyisi myös eurovaaleihin, sillä Suomen tulisi erityisesti Euroopan Unionissa ajaa kunnianhimoista ilmastopolitiikka.

Suurin osa kansalaisista haluaisi Suomen panostavan enemmän ilmastonmuutoksen torjuntaan. Paradoksaalista on toki se, että suuri osa ei kuitenkaan ole valmis muuttamaan omaa elämäänsä edistääkseen kestävää tulevaisuutta. Tämä antaa puolueille mahdollisuuden populismille: monelle tuntuu riittävän se, että puolueet toteavat ilmastonmuutoksen olevan vakava ongelma tarjoamatta aiheeseen sen suurempia ratkaisuja.

Kylmä fakta, joka kaikkien äänestysuurnille menevien tulee ymmärtää, on, että ilmastonmuutosta ei ratkaista pelkillä kauniilla sanoilla. Monet ilmastomyönteiseksi itseään mainostavat ehdokkaat eivät oikeastaan edes aja ilmastomyönteistä politiikkaa. On vaikea löytää ehdokasta, joka ei olisi nostanut ilmastonmuutosta jollain tavalla vaaliteemakseen, mutta konkreettiset toimet uupuvat usein.

Jotkut ehdokkaat saattavat itse olla aidosti valmiita tekemään vaikeitakin poliittisia päätöksiä, mutta monesti taustalla olevan puolueen ilmastolinjaukset raahaavat pahasti jäljessä. Äänestäjän kannattaa muistaa, että vaaleissa äänestetään ensisijaisesti puoluetta.

Itse toivon, että tämän kevään vaalit ovat aidosti ilmastovaalit. Haluan, että puhe ilmastotoimista ei jää vaan sanahelinäksi, vaan siirtyy hallitusneuvotteluihin konkreettisina ilmastotoimina.

Olen vielä 17-vuotias, joten minulla ei ole mahdollisuutta äänestää näissä vaaleissa oman tulevaisuuteni puolesta. Toivon, että muut äänestäjät tekevät sen puolestani. Äänestäminen kevään vaaleissa voi olla koko vuotesi suurin ilmastoteko.

Olen päivisin taloustieteen opiskelija ja iltaisin yrittäjä sekä järjestöaktiivi. Tulevaisuudessa haluan elää taloudellisesti ja ekologisesti kestävässä maailmassa, jossa jokaisella on yhdenvertaiset mahdollisuudet menestyä ja olla onnellinen.

Jätä kommentti