Kulisseissa suhmurointi ei kuulu nuorisojärjestöihin

|

Päivitetty 11.11.2019 Loppuun lisätty tekstikappale sekä linkki kampanjasivuille.

Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton puheenjohtajakisaan tuli ensimmäinen ehdokas tällä viikolla kun viime vuonna ulosmarssilla liitosta eläköitynyt alumni Petja Kopperoinen ilmoittautui puheenjohtajaehdokkaaksi.

Itseäni ihmetyttää suuresti tämän tietyn alumniporukan toiminta. Viime vuoden täydellisten epäonnistumisten jälkeen liittohallitus pistettiin lähestulkoon kokonaan vaihtoon ja nyt jossain määrin sama vanha porukka suhmuroi kulisseissa yrittääkseen jonkunlaista vallankaappausta.

Kopperoinen on kritisoinut liiton toimintaa ja jostain syystä kokee, että liitolla ei ole minkäänlaista visiota toiminnassaan. Itse koen, että liitto on tänä vuonna ottanut selkeitä askelia eteenpäin monella saralla. Liitto on ollut viime vuoteen verrattuna aktiivisempi kannanottaja ja on ottanut kantaa esimerkiksi maksuttoman toisen asteen puolesta sekä allekirjoittanut nuorten ilmastokokouksen julkilausuman. Liiton tapahtumat ovat keränneet positiivista palautetta ja ensimmäisten kansainvälisten kontaktien myötä liitto on saanut myös kutsun kansainväliseen konferenssiin.

Vuoden suurimpana saavutuksena pidän sitä, että tämän vuoden liittohallitus on onnistunut vakauttamaan liiton tilan viime vuoden liittohallituksen aiheuttamien ongelmien jälkeen. Ylimääräinen liittokokous aiheutti taloudellisesti negatiivisia vaikutuksia, mutta erityisesti mainehaittoja järjestökentällä. Järjestökentällä syntyi jonkunlainen leima Nuva ry:stä takahuoneessa suhmuroivien nuorten järjestönä. Nyt kun leimasta on ainakin osittain päästy eroon, sama ongelmia aiheuttanut porukka yrittää palata alumniyhdistyksestä suhmuroimaan keskelle liittotoimintaa. 

En kiellä sitä, etteikö liitossa todella olisi yhä paljonkin kehitettävää. Esimerkiksi kansainvälisyyden ja piirineuvoston toiminnan suhteen on tehtävää. Liittomme voisi mielestäni toimia myös yhä nykyistä avoimemmin ja välillä Nuva ry tuntuu myös organisaationa hitusen liian byrokraattiselta ja jähmeältä. Näissäkin kaikissa on kuitenkin edetty tänä vuonna ja selvää mielestäni on, että viime vuoden sekoiluun verrattuna edistys on ollut huomattavaa. 

Olen vuoden ajan ihmetellyt myös sitä, että jäsenistöltä emme ole saaneet oikeastaan kritiikkiä toiminnastamme, mutta alumneilta on kyllä tullut outoja signaaleita jatkuvasti. Varsinkin nyt syksyn lähestyessä olen saanut sekä kyselyitä siitä aionko hakea liiton puheenjohtajaksi että jopa joitain oudonlaisia, uhkauksen kaltaisia kommentteja siitä, kuinka liitto muka nitisisi hajoamispisteessään. Puheenjohtajapelin aloittaminen jo elokuussa häiritsee toki syksyn työskentelyä vielä lisää.

Kaikista ihmetyttävintä on mielestäni se, että ryhmä yliopisto-opiskelijoita pyrkii juonittelemaan saadakseen valta-aseman järjestössä, jonka jäsenistö koostuu pääosin peruskoululaisista ja toisen asteen opiskelijoista. Ehkä jossain kohtaa olisi aika päästää irti.

Jottei tämä teksti vaikuttaisi pelkältä alumnikritiikiltä, haluan muistuttaa, että meidän liitollamme on myös ihan mahtavia alumneja, jotka ovat tämänkin vuoden aikana tarjonneet omaa vapaa-aikaansa vilpittömästi liiton toiminnan edistämiseen. Näitä alumneja haluan kiittää toiminnastanne, olette mahtavia.

Totean vielä, että tämä blogiteksti on täysin oma, henkilökohtainen mielipiteeni, eikä edusta liiton virallista kantaa. Totean myös, että tämä ei ole oma ilmoittautumiseni puheenjohtajavaaliin, vaan teen vaaleihin osallistumisesta päätöksen erikseen vähän myöhemmin. Nyt aion keskittyä täysillä syksyn tapahtumien järjestämiseen, ensi vuoden toimintasuunnitelman suunnitteluun ja syksyn yo-kokeisiin lukemiseen.

Päivitys 11.11.2019: Olen lopulta päätynyt siihen tulokseen, että asetun ehdolle Suomen Nuorisovaltuustojen liiton puheenjohtajaksi. Aion edistää aidosti nuorta liittoa, jota myös johtavat nuorisovaltuutetut eivätkä entiset aktiivit. Kampanjasivuilleni pääset tästä.

Matias Mäkiranta

Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton 1. varapuheenjohtaja ja lukiolainen

Olen päivisin taloustieteen opiskelija ja iltaisin yrittäjä sekä järjestöaktiivi. Tulevaisuudessa haluan elää taloudellisesti ja ekologisesti kestävässä maailmassa, jossa jokaisella on yhdenvertaiset mahdollisuudet menestyä ja olla onnellinen.

Jätä kommentti