Nuoret mukaan ilmastopolitiikkaan

Viime aikoina nuoret ympäri maailman ovat nousseet vaatimaan kunnianhimoisempaa ilmastopolitiikkaa koululakkojen kautta. Tämä on erinomainen tapa nostaa aihe keskusteluun, mutta nuorilla tulisi olla myös lakkoja parempia keinoja vaikuttaa ilmastopolitiikkaan.

Ilmastonmuutos koskettaa erityisesti meitä nuoria, sillä me joudumme elämään sen seurausten kanssa koko elämämme. Olisikin reilua, että nuoret pääsisivät myös tekemään ilmastonmuutokseen liittyviä päätöksiä. Tällä hetkellä nuoret ovat kuitenkin aliedustettuina sekä valtakunnallisessa että kunnallisessa päätöksenteossa.

On epäoikeudenmukaista, että nuoret eivät pääse päättämään omasta tulevaisuudestaan. Jos nuoret olisivat aidosti mukana tekemässä ilmastopolitiikkaan liittyviä päätöksiä, ei ilmastolakoillekaan välttämättä olisi enää tarvetta.

Paikallisessa päätöksenteossa tehdään paljon päätöksiä liittyen esimerkiksi liikenteeseen, kunnan tarjoamiin ruokailuihin tai energiankulutukseen ja nuoret tulisi ottaa mukaan tekemään näitä päätöksiä. Tämä onnistuu helposti nuorisovaltuuston avulla. Kaikkialla Suomessa nuorisovaltuustoille tulee taata puhe- ja läsnäolo-oikeus kunnan lautakunnissa, kunnanhallituksissa ja kunnanvaltuustoissa sekä antaa mahdollisuus vaikuttaa päätöksiin valmisteluvaiheessa.  

Nuorilla tulisi olla mahdollisuuksia vaikuttaa ilmastopolitiikkaan myös kansallisella tasolla. Tähän tarpeeseen voidaan vastata esimerkiksi perustamalla ilmastoon liittyviä nuorten vaikuttajaryhmiä sekä antamalla nuorille mahdollisuus allekirjoittaa kansalaisaloitteita.

Kaikkien nuorten osallistaminen päätöksentekoon ei ole helppo tavoite ja vaatii laajan skaalan keinoja, mutta siihen tulee ehdottomasti pyrkiä. Ilmastonmuutokseen liittyvien päätösten lisäksi esimerkiksi valtion velkaantumiseen ja ikääntymiseen tehtävät linjaukset vaikuttavat pitkälle tulevaisuuteen. Nuorilla on oikeus olla päättämässä omasta tulevaisuudestaan.

Julkaistu kaupunkilehti Tamperelaisessa 4.12.2019

Opiskelen taloustiedettä University College Londonissa ja pyöritän 10-neliön kampuskämpästäni omaa yritystäni. Samaan aikaan yritän vaikuttaa taloudellisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti fiksumman maailman puolesta. Voit ottaa yhteyttä minuun sähköpostitse: matias@wuores.fi