Sairaaloita ei tule myydä sijoittajille

Tampereen kaupunki myy tällä hetkellä kolmea sote-kiinteistöä, jotka sijaitsevat Hatanpään sairaala-alueella. Myynnissä ovat Hatanpään Kantasairaala, Hatanpään Puistosairaala ja Hatanpään Puistokoti Satakieli. Kohteiden yhteenlaskettu vuokratuotto on kaupungin oman arvion mukaan 7,2 miljoonaa euroa vuodessa ja myynnin jälkeen Tampere aikoo jatkaa tiloissa vuokralaisena. Kaupunki on jo aikaisemmin myynyt sotekiinteistöjä pois suorasta omistuksestaan.

Päätösten taustalla on soteuudistus: Tampere haluaa eroon sotekiinteistöistä, sillä sote-palveluista päättää tulevaisuudessa Pirkanmaan hyvinvointialue. On kuitenkin järjetöntä päästää julkisessa omistuksessa olevat sairaalakiinteistöt yksityisen omistettavaksi soteuudistuksen varjolla. Vaikka Tampereen kaupunki saattaa lyhytaikaisesti hyötyä kiinteistöjen myynnistä, pirkanmaalaiset veronmaksajat saavat tulevaisuudessa maksaa lyhytnäköisyydestä osana hyvinvointialueen kustannuksia.  

Sairaalakiinteistöjen pitäminen julkisessa omistuksessa olisi taloudellisesti kannattavin ratkaisu. Pitkällä aikavälillä tulee halvemmaksi omistaa kiinteistöt kuin maksaa niistä jatkuvasti vuokraa yksityiselle kiinteistösijoittajalle. Sijoittajalla on myös todennäköisesti vahva kannustin nostaa vuokria, sillä hyvinvointialue tai kaupunki on suhteellisen varma vuokralainen, eikä sairaalaa voida ainakaan kovin nopealla aikataululla siirtää toiseen toimipisteeseen.

Olisi järkevää, että soteuudistuksen osana myös sotekiinteistöjen omistus siirtyisi tavalla tai toisella hyvinvointialueelle. Sekä Tampereen kaupunki että Pirkanmaan hyvinvointialue pyörivät veronmaksajien rahoilla ja olisi veronmaksajien etu, jos tällainen omistusjärjestely otettaisiin huomioon soteuudistusta toteuttaessa.

Aluevaltuutettujen ja Tampereen kaupunginvaltuutettujen tulisi herätä tilanteeseen ja varmistaa, että sotekiinteistöjen omistus pysyy julkisella sektorilla. Muussa tapauksessa me pirkanmaalaiset veronmaksajat pääsemme tulevaisuudessa maksamaan yksityisen kiinteistösijoittajan vuokratuottoja.

Teksti julkaistu kaupunkilehti Tamperelaisessa 12.5.2022.

Opiskelen taloustiedettä Lontoossa ja pyöritän 10-neliön kampuskämpästäni omaa yritystäni. Samaan aikaan yritän vaikuttaa taloudellisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävämmän maailman puolesta. Voit ottaa yhteyttä minuun sähköpostitse: matias@wuores.fi